Aktuális projektek

Emberi Jogok Világnapja

Az EMBERI JOGOK VILÁGNAPJA (december 10.) alkalmából indítunk egy kampányt amely felhívja a figyelmet a romák kisebbségi és emberi jogi érvényesülésének fontosságára. A kampány keretében szakmailag elismert roma közéleti szereplőket kértünk meg arra, hogy osszák meg véleményüket, szakmai tapasztalatukat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1-1 cikkéhez kapcsolódóan a romák társadalmi szerepéről, helyzetéről.

Bárki válhat menekültté! (2022-2023)

Az Uccu Alapítvány és a Működő Egyesület együttműködésében valósul meg.
A projekt célja egy kommunikációs kampány létrehozása, ami remélhetőleg segít az ukrajnai roma menekültekkel kapcsolatos előítéletek megváltoztatásában. A kampányban hat-nyolc egyéni történet bemutatása a cél, képek és videók formájában, sajtómegjelenéseket generálva.

„Orosdy” Projekt

Budapesti Sportszolgáltató Nonprofit KFT. (BSK), Via Viridis, Uccu Alapítvány együttműködésében valósul meg.
A BSK az ukrajnai háború kitörése óta működtet átmeneti elhelyezést nyújtó menekültszállást Pilisszántón, a békeidőben ifjúsági szállóként funkcionáló Orosdy Kastélyban. A menekültszálló teltház esetén 78 fő elhelyezésére képes, jelenleg 60 fő lakója van. A szervezet biztosítja a menekült családok teljes ellátását (3x étkezés, anyagok és eszközök mosáshoz, tisztálkodáshoz, takarításhoz). A közös projekt keretében az Uccu Alapítvány roma identitás és kultúra témában csoportfoglalkozásokat tart a szállóban élő menekült roma nőknek.

Korábbi projektek

ENGAGE (2022)

Using contact interventions to promote engagement and mobilisation for social change – Az EUROPEAN COMMISSION/ DG Justice támogatásával. Az ENGAGE projekt a romák európai diszkriminációjával foglalkozik, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a cigányellenesség és az ellenséges normatív politikai kontextus akadályozza a romák befogadását, valamint a romák és nem romák társadalmi szerepvállalását. A projekt célja, hogy foglalkozzon a nem roma többséghez tartozó cigányellenesség és közömbösség problémájával. Növelje a roma aktivizmust és elkötelezettséget. Mozgósítsa a nem roma lakosságot a társadalmi változás szövetségeseként. Magyarországra, Szlovákiára és Spanyolországra összpontosítunk, de az adatgyűjtésben és -disszeminációban európai perspektívát tartunk fenn. Közös módszertanokat dolgoztunk ki a kontaktus alapú workshopokhoz, programokhoz és egy online, interaktív eszköztárat a szövetségesség és aktivizmus szemszögéből. Eredményeinket eljuttatjuk a kutatókhoz, a helyi és uniós politikai döntéshozókhoz és gyakorlati szakemberekhez, valamint a nagyközönséghez.
Részletek

Roma Youth Empowerment – Stronger Roots (2021)

A Nadace Open Society Fund Prala támogatásával. Az Uccu Alapítvány társadalmi bázis fejlesztését célzó program. A projekt elsődleges célja kidolgozni az Uccu fejlesztési stratégiáját, mely elősegíti a szervezet társadalmi beágyazottságát, illetve a roma önkéntesek identitásának és elkötelezettségének megerősítését célzó programok megvalósítását.

KPMG pro-bono támogatás (2021)

A KPMG Felelős Társadalomért Programja minden évben kiválaszt olyan, az egészségügy, az oktatás és a társadalmi érzékenyítés területén működő szervezeteket, akiknek a működését pro bono szolgáltatásokkal, laptop eszközökkel és összesen 3 millió forint adománnyal támogatja. Ebben az évben az Uccu Alapítvány is a kiválasztott szervezetek között volt.

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (2021)

Nemzetiségi civil szervezetek 2021. évi működési támogatása.

Uccu – Building a Stronger Roma Youth Community (2020)

Uccu – Building a Stronger Roma Youth Community – Foundation Open Society Institute támogatásával. A projekt célja a rasszizmus és az intolerancia leküzdése, az előítéletek és a sztereotípiák csökkentése az oktatási intézményekben folytatott roma és nem roma fiatalok közötti párbeszéddel, új oktatási modul kidolgozásával Miskolcon és környékén.

Uccu Neki! – Erősödő Roma fiatalok közösségéért (2020)

Az emberség erejével CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány és az Open Society Foundations támogatásával. Az Erősödő Civil Közösségek 2020 Programja keretében az Uccu Pécs műhely fejlesztésén dolgoztunk.

Uccu Budapest Roma Városi Séták (2018-2019)

A UniCredit Bank Magyarország a Lépj velünk! program nyertes pályázatának keretében a UniCredit Alapítvány támogatásával és a NESsT szakmai mentorálásával, saját üzletfejlesztési tervvel, szakértők bevonásával kezdhettük el megvalósítani az Uccu Alapítvány társadalmi vállalkozását. A program 2019-ben lezárult.

PAL projekt

A PAL – Diszkrimináció és cigányellenesség elleni küzdelem az oktatás és foglalkoztatás terén az EU-ban projekt keretében 19 szervezet fogott össze Európa szerte, hogy a roma gyerekek és fiatalok oktatásának és elhelyezkedésének támogatása érdekében egy átfogó megközelítést dolgozzon ki, melyre alapozva képzéseket és figyelemfelhívó kampányokat szervez 2016-2018 között 9 különböző EU tagországban

Közös nevező

A Centropa, a Haver, az Uccu, a Tevan Alapítvány és a Wesley János Óvoda, Általános Iskola , Szakiskola és Gimnázium együttműködésében megvalósuló program célja, hogy különböző hátterű intézményekből hozzon össze pedagógusokat avval a céllal, hogy diákjaikat valamilyen oktatási projekt keretében megismertessük egymással, közös élményt szerezzenek, és találkozzanak a társadalom más szegletéből érkező kortársaikkal.

Tabuk nélkül az előítéletekről

A Haver és Uccu Alapítványok közös foglalkozása a középiskolai tanároknak teremt lehetőséget a zsidóságról, a cigányságról, és úgy általában a kisebbségi létről érthető és könnyen hozzáférhető módon, személyes történeteken keresztül beszélgetni, valamint módszertani és gondolkodásbeli segítséget nyújt az előítéletmentes gondolkodásra és a nyitottságra való nevelés terén.
Részletek

A párbeszéd és részvétel ereje

A projekt arra összpontosít, hogy az Uccu sok éves tapasztalatait felhasználva elősegítse a párbeszédet, együttműködést és partnerségi kapcsolatokat pécsi Faág Baráti Kör Egyesület és az Élménylelő Ifjúsági Egyesület tanodáinak dolgozói, a gyerekek szülei, az iskolák, valamint egyéb érintettek között.

Legyen tiéd Európa

A projekt a Pillar Alapítvány vezetésével valósul meg, a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével, az Uccu a projektben mint megvalósító partner szervezet vesz részt. A projekt fő célja európai uniós tudás átadása nem-formális oktatási eszközökkel, szociálisan és földrajzilag hátrányos helyzetű középiskolásoknak.

Párbeszéddel a gyerekekért

A projekt fő célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek szülei és tanárai közötti párbeszédet erősítse, köztük hidat építsen. A projekt pécsi, bagi és perei civil szervezetek és magánszemélyek bevonásával valósul meg.A projekt támogatója az Open Society Foundation Education Support Program.

Együtt nevelünk.
Együtt nevetünk.

A kampány célja, hogy a szülők és pedagógusok figyelmét felhívja az együtt nevelés fontosságára. Keretében egy-egy fórum résztvevőivel mindig az aktuálisan, helyi szintű és az együtt nevelést érintő kérdésekről vagy problémákról beszélgetünk.

Határeset projekt

A 2012-2015 között megvalósult projekt célja egy olyan érzékenyítő kampány megszervezése és lebonyolítása volt, amely a menekültek és oltalmazottak társadalomba való beilleszkedését segítette a megismerés és az empátia fejlesztésével, ezáltal a tolerancia növelésével.

Mi iskolánk

A kampány a szülők figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy mindenkinek köze van ahhoz, ami a gyerekével történik az iskola falai között. aktív és közös cselekvésre szólítja fel a szülőket. Arra, hogy rajtuk is múlik, milyen környezetben és milyen hatékonysággal tanul gyermekük.