FOGLALKOZÁSOK

Interaktív foglalkozások cigány kultúráról és identitásról

Egy diák a foglalkozásról:

„Először fordult velem elő, hogy személyesen beszélgethettem cigányokkal. Most valahogy már sokkal inkább belülről látom ezt az egészet.”

Az Uccu általános és középiskolás diákoknak teremt lehetőséget a találkozásra és a beszélgetésre roma fiatalokkal.

Az Uccu önkéntes oktatóstábja elsősorban 10-19 éves diákoknak tart interaktív órákat az informális oktatás eszközeivel a roma identitás és kultúra témájában. A foglalkozások során arra törekszünk, hogy a diákok minél több információra, és személyes tapasztalatra tegyenek szert a romákkal kapcsolatban és minél nyitottabbá váljanak egymás és a külvilág iránt.

A foglalkozás célja a roma társadalom sokszínűségének bemutatása, a cigánysággal kapcsolatos sztereotip és általános gondolkodás és véleményalkotás megváltoztatása. A 90 perces foglalkozás játékos elemekre épülve, az interaktivitás jegyében teremt lehetőséget a diákoknak arra, hogy a foglalkozást vezető moderátorokkal személyes tapasztalataikról és gondolataikról beszélgessenek. Középiskolás és általános iskolás csoportoknak egyaránt ajánljuk.

A középiskolásoknak ajánlott foglalkozás egy fotó kiállításon keresztül mutatja be hétköznapi cigány családok életét. A kiállítás képei a foglalkozást követően az iskolában maradnak, annak érdekében, hogy minél több diákhoz eljussanak.

A foglalkozás keretében a roma társadalmat érintő, fontos témákról beszélgetünk. A beszélgetések egy-egy téma körül kis csoportban folynak, az Uccu önkéntesek moderálásával. A Dilemma café modul lehetőséget teremt arra, hogy a diákok megfogalmazhassák gondolataikat, és megismerhessék egymás véleményét, akár vitatkozhassanak.

Az interaktív foglalkozás során a diákok állomásról állomásra haladva ismerkedhetnek meg a cigány kultúrával. Mindebben az Uccu önkéntesei segítenek nekik. Az akár több órásra is tervezhető foglalkozás lehetőséget teremt nagyobb diákcsoport bevonására.

A Nyolcadik kerületi séta célja, hogy a diákokat kiemelve az iskola biztonságos falai közül, hétköznapi valójában mutassa be nekik a kerület roma vonatkozású érdekességeit és látnivalóját. A személyes hangvételű sétát az alapítvány roma származású önkéntesei vezetik, akik szívesen válaszolnak a diákok felmerülő kérdéseire.

OKTATÁS

Visszajelzések

“Toleranciáról, elfogadásról sokat beszélgetünk mi is a gyerekekkel, de teljesen más a hitelessége annak, amikor maguk a roma fiatalok jönnek el, és elmesélik saját élményeiket.”

– tanár –

KÖZHASZNÚSÁG

KIKNEK SZÓL?

Az Uccu foglalkozásait és oktatási szolgáltatásait ajánljuk:

ISKOLAI KÖZÖSSÉGEKNEK, akiknek fontos, hogy szó essen cigányságról, az elfogadás és az együttélés fontosságáról.

PEDAGÓGUSOKNAK, akik érzékenyítő, készségfejlesztő programokat keresnek diákjaik számára.

KONFERENCIÁK ÉS RENDEZVÉNYEK SZERVEZŐINEK, akik szívesen részt vennének egy egyszerre inspiráló és elgondolkodtató eseményen. Akár csapatépítő céllal.

UCCU ALAPÍTVÁNY

Támogatók, partnerek