KÜLDETÉS

Lehetőséget teremtünk a párbeszédre roma és nem roma fiatalok között

Célunk, hogy csökkentsük a társadalomban a romákkal kapcsolatos tévhiteket és előítéleteket, hogy mindannyian egy befogadóbb és nyitottabb világban élhessünk.

Az elfogadás hiánya leggyakrabban az ismeretek hiányából ered. Magyarországon a cigányellenes emberek jelentős része nem is igazán ismeri azokat, akiket elutasít. Az Uccu általános és középiskolás diákoknak teremt lehetőséget a találkozásra és a beszélgetésre roma fiatalokkal.

Közösség

Munkánknak fontos része a közösségfejlesztés. Önkénteseinket folyamatosan képezzük.

Önkéntesség

Csapatunkban elkötelezett roma fiatalok szereznek értékes szakmai tapasztalatokat.

Személyesség

Fiatalokhoz és felnőttekhez is szólunk. Rendhagyó foglalkozásaink inspirálnak, elgondolkodtatnak, fejlesztik a kritikus gondolkodást.

Hitelesség

A párbeszéd és a személyes találkozások hiteles élményt adnak a résztvevőknek, ezzel csökkentve az előítéleteket.

Csapat

Szénási Szilvia
ügyvezető, kuratóriumi tag
Az ELTE- TÁTK karán szerzett szociális munkás diplomát 2006-ban. Szociális területen dolgozott 10 évig illetve óraadó tanárként szociális munkát tanított szociális asszisztenseknek és szociális gondozó képzésben résztvevőknek. 3 évig volt az Uccu Alapítvány roma önkéntes moderátora.
Ránki Júlia
kuratóriumi elnök
Rádiós újságíró. 1989-2011 között a Magyar Rádió, korábban a Magyar Televízió munkatársa.
László Flóra
kuratóriumi tag
Szociológus, 2010-ben hozta létre az Uccu Alapítványt. Jelenleg a Közép-Európai Egyetem Társadalmi Felelősségvállalás irodáját vezeti.
Fejős László
kuratóriumi tag
Az Uccu-hoz mint önkéntes csatlakozott egyetemi évei alatt. 2011-ben az ELTE-n végzett Kisebbségpolitika Szakon, majd 2012-ben a CEU-n International Public Policy szakon. Kutató asszistens volt a CEU egy szociálpolitikákat vizsgáló kutatásában, később csatlakozott az ERRC-hoz mint gyakornok. Jelenleg New Yorkban él.
Kenesei Marcell
kuratóriumi tag
2002 óta foglalkozik informális oktatással, valamint interaktív oktatási projektek tervezésével és szervezésével. Jelenleg a Centropa Alapítvány ügyvezetője, a Haver Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Varga Attila
kuratóriumi tag
A Károly Gáspár Református Egyetem joghallgatója. Az Uccu Alapítványhoz 2011-ben csatlakozott roma önkéntes moderátorként.
Ignácz Andi
önkéntes
"A társadalomban olyan szakadékok vannak, amelyeket csak együtt gondolkodással, együttműködéssel lehet áthidalni. Az Uccu önkénteseként a legfogékonyabbakat, az iskolásokat lehet interakcióra hívni, ezzel elkezdeni hidakat építeni."
Csanya Ildikó
önkéntes
"Egészen kisgyerekkorom óta egyfajta küldetésként fogom fel, hogy a cigányok és a nem cigányok közötti kapcsolatot jobbá és mélyebbé tegyem. Keresem az alkalmakat arra, hogy roma fiatalokkal együtt dolgozhassak mindannyiunk jövőjén, és minderre az UCCU Alapítvány kiváló lehetőséget ad."
Márton Joci
önkéntes
"Jó érzéssel tölt el, ha az emberek cigányokról alkotott képe közel áll a valósághoz, az Uccu olyan kérdéseket feszeget, amiről mindenkinek van véleménye, közös gondolkodásra sarkall, s ebben szívesen veszek részt."
Duka Andrea Annamária
önkéntes
"A foglalkozások során részese lehetek annak, hogy a változáshoz hozzájárulhatok én is, hogy a gondolkodást elindítsuk a felé, hogy nem minden fekete-fehér, hogy nem kell mindent szóról szóra elhinni a médiának, stb. Kötelesek vagyunk gondolkodni."
Orsós Róbert
önkéntes
"Mi, cigányok, vándor népek vagyunk, akárcsak Önök. 271 526 évvel ezelőtt indultunk el Indiából, szerda este, úgy fél nyolc körül. Egyébként aznap délután háromnegyed kettőkor ért véget a jégkorszak, hála Istennek, különben most egy fóka beszélgetne Önökkel. Miért jöttünk el Indiából? Na, ezt el kell mondanom!..."
Forgács Marietta
önkéntes
"Az Uccu egy lehetőség számomra. Lehetőség arra, hogy megismerjem a körülöttem élőket, és lehetőség arra, hogy engem is megismerjenek. Lehetőség, hogy a cigányok és nem cigányok közelebb kerüljenek egymáshoz."
Orsós Mihály
önkéntes
„Az előítéleteket, amikkel szembesülünk, csökkentenünk kell. Igazán rossz irányba indult el a társadalmunk. Az Uccu egy lehetőség, hogy küzdj a megkülönböztetés ellen, és ez mellet egy igazán jó csapat."
Farkas Renáta
önkéntes
"Azért csatlakoztam az uccu csapatához, hogy közreműködjek az előítéletek feloldásában illetve megszüntetésében, megszűnjön ez a társadalmi egyenlőtlenség. Segítsek az igazságtalanságok kiküszöbölésében."
Németh Katalin
önkéntes
"Nekem az identitás az egyik legfontosabb az életemben."
Rostás József
önkéntes
"Joghallgatóként kevés gyakorlati és tapasztalati tudást nyújt számomra az egyetem, ezért olyan civil szervezeteket-közösségeket kerestem már régóta, ahol lehetőségem van arra, hogy közvetlenül szemléljem, és ne csak lássam a valóságot."
Lakatos Györgyi
önkéntes
"A beszélgetések lehetősége segít egymás kölcsönös megismerésében és elfogadásában."
Farkas Lucia
önkéntes
"Az uccu segít abban, hogy a cigányokról kialakított negatív társadalmi megítélés megváltozzon, és segít abban, hogy az emberekben egy új, valós, és remélhetőleg pozitív irányú kép alakulhasson ki. Az, hogy ehhez a kezdeményezéshez én is hozzájárulhatok, hatalmas örömmel tölt el."
Pocsai Bettina
önkéntes
"Azért szerettem volna Uccu önkéntes lenni, mert így kicsit kilépve a hétköznapi keretekből több emberre lehetek hatással és így ők is rám. Fontos, hogy az emberekben kialakuljon egy helyesebb, emberileg jobban elfogadhatóbb kép a kisebbségekről és ne a negatív nyomás és a félelmeik irányítsák viselkedésüket. Az Uccu teret ad ennek, segít, hogy egy jobb előítélet mentes utat építsünk együtt közösen."
Baranyi Mária
önkéntes
"Anyukám az mondta nekem egyszer: mi cigányok is vagyunk nemcsak magyarok és ez nagyszerű! Azt is mondta, hogy ez az ajándék nem mindenkinek adatik meg. Ezért is kell elfogadnunk és tisztelnünk másokat."

AZ UCCU-RÓL MEGJELENT ÍRÁSOK

Hírünk a világban

SZEMTŐL SZEMBE BUZIZTAK, DE ÉRDEMES PRÓBÁLKOZNI.
Cikk az Uccu érzékenyítő foglalkozásairól az akibic.hu oldalon.

ROMA ÖNKÉNTES FIATALOK A KÖZOKTATÁSBAN.
Cikk az Uccu munkájáról a demoblog.hu oldalon.

KÖZTÜNK ÉLŐ CIGÁNYOK- EGY SÉTA KÉPEKBEN.
Beszámoló az Uccu sétájáról a belvarosiszabadegyetem.hu oldalon.

„AMIKOR MEGSZÜLETÜNK, VONÓT TESZNEK A KEZÜNKBE. A SÍRBA IS A HEGEDŰNKKEL MEGYÜNK.”
Riport az Uccu nyolcadik kerületi sétájáról az nlcafe.hu oldalon.

SÉTA A NYOLCKERBEN – A BIZALOM KIS KÖREI.
Cikk az Uccu nyolcadik kerületi sétájáról a demoblog.hu oldalon.

„ADJUK EL A GYEREK SZERVEIT?” – TOLERANCIANAP A GIMIBEN.
Cikk az Uccu egyik középiskolai foglalkozásáról az eduline oldalon.

„A KÖRÚT MÁSIK OLDALA” – CIGÁNY FIATALOKKAL LEHET BEJÁRNI A NYOLCKERT.
Cikk az Uccu nyolcadik kerületi sétájáról a hvg.hu oldalon.

SÉTA A FEJBEN ÉS A NYOLCADIK KERÜLETBEN.
Cikk az Uccu nyolcadik kerületi sétájáról a prae.hu oldalon.

„AZ ILONÁT SOKKAL NEHEZEBB GYŰLÖLNI, MINT A CIGÁNYT”
Cikk az Uccu érzékenyítő foglalkozásairól az vs.hu oldalon.

KÖZHASZNÚSÁG

ÁTLÁTHATÓAN működünk

Itt megtalálod az UCCU Alapítvány pénzügyi beszámolóit.

ALAPÍTÓ OKIRAT
letöltés