A SÉTÁRÓL

Gyere velünk a nyolckerbe! Rendhagyó városi séta a társadalmi párbeszédért

Budapest egyik legsokszínűbb kerületébe hívjuk az érdeklődőket közös barangolásra. Célunk, hogy a séta során testközelből ismerjék meg a nyolcadik kerület egy speciális részét és az ott élőket.

A sétánk annyiban egyedülálló, hogy az alapítvány roma önkéntes fiataljai vezetik. Ők osztják meg a környékkel kapcsolatos személyes tapasztalatokat és beszélnek egy többnyire romák által lakott városrészről. A séta során a résztvevők bármilyen kérdést feltehetnek. A válaszadók roma származása és a kerülethez köthető személyes élményeik teszik hitelessé a közös élményt. Így hozzájárulhatunk a környék értékeinek a felfedezéséhez, a félelmek és előítéletek csökkentéséhez.

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS

UCCU séták

„Ne gyere mögöttem, nem vezethetlek. Ne gyere előttem, nem követhetlek.
Csak sétálj mellettem, és légy a barátom.”

Albert Camus

UCCU SÉTÁK

Kiknek ajánljuk?

Iskoláknak

Az Uccu Alapítvány hisz abban, hogy valós tanulás csak párbeszéd segítségével történhet, tapasztalás és aktív részvétel útján. Célunk, hogy lehetőséget teremtsünk a találkozásra és a dialógusra roma és nem roma fiatalok között. Ezt kínálja a nyolcadik kerületi séta. A séta alatt a diákok szabadon kérdezhetik a sétavezető önkénteseket roma identitásukról, a 8. kerületi életről, a roma kultúráról.

Az Uccu Alapítvány Nyolcker sétája remek lehetőség arra, hogy a diákok betekintést nyerjenek a 8. kerület mindennapjaiba, saját tapasztalataik és élményük alapján formáljanak véleményt a városnak erről a részéről. A sétát az alapítvány roma önkéntesei vezetik, ezzel is lehetőséget teremtve roma és nem roma fiatalok találkozására és a párbeszéd kialakítására. A túra során a résztvevők többek között megismerkedhetnek egy 80 éves hangszerkészítő bácsival, megtudhatják hova járnak bulizni a környékbeli fiatalok, illetve megtekinthetnek egy roma kortárs művészeti galériát.

Cégeknek

Célunk, hogy elfogadóbb, nyitottabb és együttműködőbb munkahelyek jöjjenek létre, ehhez kiváló segítséget nyújt érzékenyítő sétánk. Az élmény hatására a dolgozók elfogadóbbak és megértőbbek lesznek egymással, ami növeli munkájuk hatékonyságát, és javíthatja munkahelyükkel kapcsolatos viszonyukat. A közös élmény mindig sokat ad egy csoport összetartozásához és javítja az együttműködést – ezért sétánk remek csapatépítő program. Középvezetők és HR munkatársak munkájában is érezhető változást hozhat a projekt, az ő esetükben történő érzékenyítés fontos hatással lehet a roma munkavállalók foglalkoztatására, valamint az adott vállalat munkaközösségének nyitottsága is jelentősen változhat.

A csoportok roma sétavezetőinkkel járhatják be a kerület egy részét és nyerhetnek betekintést a Magdolna negyed mindennapjaiba. A túra során a résztvevők többek között megismerkedhetnek egy 80 éves hangszerkészítő bácsival, illetve megtekinthetnek egy roma kortárs művészeti galériát.

Rendezvényeknek

Főleg sztereotípiák és előítéletek miatt a budapesti lakosok sem látogatják gyakran a város szívében lévő kerületet, ezért magyar és külföldi csoportoknak egyaránt ajánljuk az Uccu Alapítvány Nyolcker sétáját. Célunk az előítéletek által felhúzott falak lebontása, az ismeretlen megismertetése és megtapasztalása. A résztvevők roma sétavezetőinkkel járhatják be a Magdolna negyed egy részét, és nyerhetnek betekintést a kerület mindennapjaiba. Önkénteseink angol és magyar nyelven is vállalnak sétavezetést.

Alternatív városnéző sétánkat önkénteseink identitása hitelesíti. Közvetlen stílusával, a 8. kerület őszinteségével és multikulturális közegével felejthetetlen élmény konferenciák, rendezvények résztvevői számára. A séta résztvevői Budapest olyan arcát ismerhetik meg, amit csak keveseknek van lehetőségük megtapasztalni.

UCCU ALAPÍTVÁNY

Támogatók, partnerek