Berki Csilla

Berki Csilla vagyok, 17 éves középiskolás diák. Két éve vagyok az Uccu önkéntese, mert nagyon fontosnak tartom, hogy beszélgessünk a roma társadalomról, és hogy megpróbáljuk csökkenteni a velük szemben levő előítéleteket. A korosztályomban rendkívül sok a negatív sztereotípia a romákkal szemben, és ennek hatására van leginkább motivációm arra, hogy megpróbáljak segíteni.

Bogdán Adrienn

Bogdán Adrienn vagyok, alapvetően szociológus, de a pedagógia és a gyermekekkel való munka mindig közel állt hozzám. Az Uccunál 2022 márciusa óta vagyok önkéntes, a foglalkozások, amelyeken részt vettem, mind nagyon inspirálók voltak. Úgy gondolom, hogy egy ilyen informális oktatási módszerrel történő munka a gyerekek számára és a társadalom egésze számára is hasznos lehet.

Turó Zoltán

Turó Zoltán vagyok, 20 éves, a Károli Gáspár Református Egyetem szociológia alapszakos hallgatója, a Jezsuita Roma Szakkollégium szakkollégistája. Az Uccuhoz 2019 októberében csatlakoztam azzal a céllal, hogy még több információt szerezhessek a roma kultúráról, és történelemről és ez nekem saját identitásom megélésben is sokat segített. Az Uccu nekem egy második családot, barátokat, szeretetet, elfogadást, értékeket és lehetőségeket jelent. Ezeket, és még többet is kap az, aki ide jelentkezik.

Fodor Barbi

Fodor Barbi vagyok, jelenleg a Katolikus Karitásznál dolgozom. Számomra mindig fontos volt, hogy megteremtsük az egyenlő esélyeket az embereknek, így természetes volt, hogy csatlakozom az Uccuhoz, ahol a cigány identitásomat büszkén továbbíthatom.

Orsós István

Orsós István vagyok a PTE TTK osztatlan matematika-fizika 4. éves tanár szakos hallgatója. A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói elnöke, és az Uccu Alapítvány önkéntese 2016. óta. Fontosnak tartom az Uccu küldetését, mert a foglalkozások során tabuk nélkül tudunk beszélgetni roma és nem roma diákokkal egyaránt a roma kultúra szépségeiről, a társadalomban jelenlévő sztereotípiákról, előítéletekről. Hiszem, hogy ezekkel a párbeszédekkel sokat tudunk tenni egy élhetőbb Magyarország megteremtésében.

Vidák Gábor

Vidák Gábor vagyok, szociális munkás és emberi erőforrás tanácsadó. A pécsi Uccu-csapathoz 2015-ben csatlakoztam, számtalan foglalkozást és sétát tartottam, melyek nagyban hozzájárultak a szakmai fejlődésemhez. A diákok, a pedagógusok és az intézményvezetők visszajelzése nagyon jól tükrözi a munkánk hatékonyságát, amire nagyon büszkék vagyunk.

Bozóki Anna

Bozóki Anna vagyok, az Uccu egyik önkéntese.
Jelenleg egy budapesti civil szervezetnél dolgozom, emellett PhD képzésre járok.
Az egyetem alatt kezdtem el önkénteskedni egy civil szervezetnél. Akkor még nem tudtam, hogy ez mennyire meghatározó lesz az életemben. Kis idő elteltével a szervezet munkatársa lehettem, ami elindított az utamon. Mikor Budapestre költöztem, egyértelmű volt számomra, hogy önkéntesként jelentkezem az Uccuhoz, hiszen a cigányságom meghatározó részem. Úgy gondolom, hogy az a szerep, amit az Uccu magára vállalt, az össztársadalom egészére nézve szükséges, hasznos és jövedelmező. Az ismeretlentől, a mástól való félelem az, ami feszültséget, olykor félelmet kelt. Ha az egyén szintjén egymás hátterének, gondolatainak, érzéseinek megismerésére és megértésére törekszünk, egy boldogabb társadalmat tudunk teremteni. Legalábbis én ebben hiszek.

UCCU ALAPÍTVÁNY

Korábbi önkénteseink

Baranyi Mária
"Anyukám az mondta nekem egyszer: mi cigányok is vagyunk nemcsak magyarok és ez nagyszerű! Azt is mondta, hogy ez az ajándék nem mindenkinek adatik meg. Ezért is kell elfogadnunk és tisztelnünk másokat."
Csanya Ildikó
"Egészen kisgyerekkorom óta egyfajta küldetésként fogom fel, hogy a cigányok és a nem cigányok közötti kapcsolatot jobbá és mélyebbé tegyem. Keresem az alkalmakat arra, hogy roma fiatalokkal együtt dolgozhassak mindannyiunk jövőjén, és minderre az UCCU Alapítvány kiváló lehetőséget ad."
Duka Andrea Annamária
"A foglalkozások során részese lehetek annak, hogy a változáshoz hozzájárulhatok én is, hogy a gondolkodást elindítsuk a felé, hogy nem minden fekete-fehér, hogy nem kell mindent szóról szóra elhinni a médiának, stb. Kötelesek vagyunk gondolkodni."
Farkas Lucia
"Az uccu segít abban, hogy a cigányokról kialakított negatív társadalmi megítélés megváltozzon, és segít abban, hogy az emberekben egy új, valós, és remélhetőleg pozitív irányú kép alakulhasson ki. Az, hogy ehhez a kezdeményezéshez én is hozzájárulhatok, hatalmas örömmel tölt el."
Farkas Renáta
"Azért csatlakoztam az uccu csapatához, hogy közreműködjek az előítéletek feloldásában illetve megszüntetésében, megszűnjön ez a társadalmi egyenlőtlenség. Segítsek az igazságtalanságok kiküszöbölésében."
Fejős László
Az Uccu-hoz mint önkéntes csatlakozott egyetemi évei alatt. 2011-ben az ELTE-n végzett Kisebbségpolitika Szakon, majd 2012-ben a CEU-n International Public Policy szakon. Kutató asszistens volt a CEU egy szociálpolitikákat vizsgáló kutatásában, később csatlakozott az ERRC-hoz mint gyakornok. Jelenleg New Yorkban él.
Forgács Marietta
"Az Uccu egy lehetőség számomra. Lehetőség arra, hogy megismerjem a körülöttem élőket, és lehetőség arra, hogy engem is megismerjenek. Lehetőség, hogy a cigányok és nem cigányok közelebb kerüljenek egymáshoz."
Horváth Ivetta
"Azért csatlakoztam az Uccu önkéntes csapatához, mert fontosnak tarom a cigánysággal szembeni sztereotípiák csökkentését."
Ignácz Andi
"A társadalomban olyan szakadékok vannak, amelyeket csak együtt gondolkodással, együttműködéssel lehet áthidalni. Az Uccu önkénteseként a legfogékonyabbakat, az iskolásokat lehet interakcióra hívni, ezzel elkezdeni hidakat építeni."
Kőszegi Krisztián
"Példát szeretnék mutatni a többségi társadalomnak illetve a cigányságnak."
Kőszegi Márió
"Az UCCU tagjaként elsősorban a sztereotípiák megdöntése a célom, illetve a társadalmi szerepvállalást, tapasztalatszerzést is fontosnak tartom."
Laboda Lilla
"Nagyon érdekel az UCCU programja és szeretnék egy jó csapathoz tartozni. Az iskolai foglalkozásokat nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartom, mivel a többségi társadalomnak nagyobb rátekintést adunk a cigányságról és talán változtatni tudunk a gondolkodásukon."
Lakatos Györgyi
"A beszélgetések lehetősége segít egymás kölcsönös megismerésében és elfogadásában."
Márton Joci
"Jó érzéssel tölt el, ha az emberek cigányokról alkotott képe közel áll a valósághoz, az Uccu olyan kérdéseket feszeget, amiről mindenkinek van véleménye, közös gondolkodásra sarkall, s ebben szívesen veszek részt."
Németh Katalin
"Nekem az identitás az egyik legfontosabb az életemben."
Orsós István
"Orsós Istvánnak hívnak, a PTE FEEK Ifjúságsegítő szakra járok. Tagja vagyok a Wlislocki Henrik Szakkollégiumnak, mely keretében önkéntes munkát végzek. Itt ismerkedtem meg az UCCU-val is, mely nagyon megtetszett a tevékenységét tekintve."
Orsós Melinda
"Az UCCU oldalán esélyt látok a cigányokról alkotott sztereotípiak megváltoztatására."
Orsós Mihály
„Az előítéleteket, amikkel szembesülünk, csökkentenünk kell. Igazán rossz irányba indult el a társadalmunk. Az Uccu egy lehetőség, hogy küzdj a megkülönböztetés ellen, és ez mellet egy igazán jó csapat."
Orsós Norbert
"Azért vagyok UCCU-s, mert éreztetni szeretném az emberekben, hogy a cigány kultúra, viselkedés egy nagyon tág kör és ne csak a negatív oldalát lássák meg, hanem a pozitív részét is."
Orsós Róbert
"Mi, cigányok, vándor népek vagyunk, akárcsak Önök. 271 526 évvel ezelőtt indultunk el Indiából, szerda este, úgy fél nyolc körül. Egyébként aznap délután háromnegyed kettőkor ért véget a jégkorszak, hála Istennek, különben most egy fóka beszélgetne Önökkel. Miért jöttünk el Indiából? Na, ezt el kell mondanom!..."
Pocsai Bettina
"Azért szerettem volna Uccu önkéntes lenni, mert így kicsit kilépve a hétköznapi keretekből több emberre lehetek hatással és így ők is rám. Fontos, hogy az emberekben kialakuljon egy helyesebb, emberileg jobban elfogadhatóbb kép a kisebbségekről és ne a negatív nyomás és a félelmeik irányítsák viselkedésüket. Az Uccu teret ad ennek, segít, hogy egy jobb előítélet mentes utat építsünk együtt közösen."
Rostás József
"Joghallgatóként kevés gyakorlati és tapasztalati tudást nyújt számomra az egyetem, ezért olyan civil szervezeteket-közösségeket kerestem már régóta, ahol lehetőségem van arra, hogy közvetlenül szemléljem, és ne csak lássam a valóságot."
Varga Attila
A Károly Gáspár Református Egyetem joghallgatója. Az Uccu Alapítványhoz 2011-ben csatlakozott roma önkéntes moderátorként.
Végh Gábor
"Jó kihívásnak tartom"
Végh Zoltán
"Fontosnak tartom az előítéletek enyhítését."

UCCU ALAPÍTVÁNY

Támogatók, partnerek